Rozhovory  |  Přečteno 4982 x
20. 2. 2020

Co ochutnat v Kanadě? Zeptali jsme se Kanaďana jménem Stephane Deslauriers!

O tom, že byste si zasloužili dovolenou, není pochyb! Jak by se vám líbila návštěva Kanady? Jasně že chcete vyšplhat na co nejvyšší vulkán, zaplavat si v největším jezeru, plahočit se na největší vodopád… Ale kde na to získat všechnu tu energii? Nebo jste ten typ, který nepotřebuje žádné výmluvy a rovnou řekne, že jede za zážitkovou gastronomií? Co ochutnat a čemu se naopak vyhnout, radí Stephane Deslauriers z Kanady!

 

Stephane Deslauriers z Kanady

 

Stephane Deslauriers je náruživým cestovatelem a milovníkem odlišných kultur a lidí. Narodil se v kanadském Quebecu a je mezinárodním výkonným koučem. Rád prozkoumává lidské nitro a svět kolem nás. Jeho cestu životem můžete sledovat na jeho osobním blogu Le Voyageur des âmes.

Kanaďané, nebo alespoň Stephane, jsou požitkáři. Určitě vás, stejně jako nás, ale zajímá, co má na srdci Stephane, že? Tak se ho pojďme na pár věcí zeptat!

 

Jak se jmenuje nejtradičnější kanadský pokrm a z jakých ingrediencí se skládá?

No, to je velmi těžká otázka. Proč? Protože Kanada je domovem lidí z různých koutů světa. Když nad tím tak přemýšlím, tak nejvíce kanadského jídla pochází z krajin, odkud přišlo nejvíce imigrantů. Množství pokrmů je francouzských, britských, ale také italských a ukrajinských. Poslední dobou ale také asijských a severoafrických. Je třeba vzít v potaz také fakt, že Kanada je velká země s mnoha kulturami. Například já žiju v Québecu, tedy ve východní a kanadské části naší krajiny. Nejjednodušší pro pochopení nejspíš bude, když vám řeknu něco o vlivech působících v Kanadě.

V těch nejtradičnějších pokrmech se objevuje dušené hovězí, králičí a kuřecí maso, ale také dušená mrkev, brambory nebo květák. Typická britská kuchyně.

 

dušené hovězí, králičí a kuřecí maso, ale také dušená mrkev, brambory nebo květák

 

V Kanadě je ale také velká tradice francouzského pečiva a dezertů. Najdete tu ale i indickou kuchyni, převážně v anglofonní části země.

Byli jsme britskou kolonií 200 let, i proto u nás najdete Indy, Pákistánce a Srí Lančany. Ti si přinesli do Kanady svou kulturu a jídlo. Nedávno nás pohltil také vliv italské kultury a jídla a samozřejmě i našeho největšího souseda, USA. Pizza, hamburger a steak najdete tudíž všude.

 

Steak se zeleninu a pepřovou omáčkou

 

Typickou ingrediencí je u nás také javorový sirup z javoru. Tento tradiční sirup, méně sladký než med, používali domorodci od nepaměti. Pokud jste ho ještě nezkusili, měli byste! Exportuje se téměř do všech zemí světa. Nehodí se pouze k našim palačinkám „crepe bretonne”, ale je také skvělou náhražkou všech druhů sladidel. Najdete ho ve sladkostech, ale také v jídlech s výraznou chutí, jako je třeba losí maso. Musím spolknout slinu, jen co jsem si na ta jídla vzpomněl.

 

javorový sirup

 

Ve skutečnosti množství tradičních kanadských pokrmů vzniklo tak, že chudé rodiny používali levné ingredience k tomu, aby uživili celou svou rodinu. A v současnosti jsou tato jídla těmi tradičními. Například “paté chinois” (čínská paštika, která nemá nic společného s Čínou) je králem pastýřských koláčů, společně s masem, kukuřicí a mačkanými brambory.

 

paté chinois

 

V Kanadě jsme byli zvyklí jíst hodně hovězího, v současnosti ale najdete víc a víc kuřecího masa a to vše díky středozemnímu vlivu. Teď jíme převážně soté ze zeleniny a cizrny. A mimochodem, Kanaďané jsou jedním z největších producentů hrachu, čočky a cizrny na světě.

A když se bavíme o typickém jídle, neměl bych opomenout příznačné a vynikající jídlo, které vaří má žena poměrně často, tedy dušené hovězí s mrkví. Kanada je z velké části velmi chladná a mrazivá země. Proto milujeme právě dušené, ze kterého získáme množství energie.

 

Jaký pokrm bych měl/a ochutnat ihned poté, co vystoupím z letadla?

Pro kanadský Quebec je nejspíše nejznámějším pokrmem “poutine”. Poutine jsou hranolky, typicky přelité sýrem a hnědou omáčkou. Základ bývá většinou stejný, množství kuchařů si s tímto pokrmem ale snaží pohrát. Můžete tedy najít poutine i s foie gras, se slaninou, zeleninou apod. Já zůstávám věrný tradici. Ne všichni si poutine oblíbí, rozhodně ale stojí za vyzkoušení.

 

poutine

 

Které pokrmy musím při třítýdenní návštěvě Kanady ochutnat?

Pokud máte tu možnost, zúčastněte se večeře přímo v kanadské rodině. Nejenže najdete tradiční sezonní jídla, ale většinou to bude jídlo bez přidaných barviv a umělých látek, dělané reálným člověkem s láskou a respektem. Navíc, pokud budete s kanadskou rodinou, zažijete pravou Kanadu. V Kanadě je totiž základem každého jídla právě to, kým se obklopíte. Jíme s lidmi, které máme rádi.

 

Jaké jídlo je tvoje nejoblíbenější?

Pokládáš mi vážně těžké otázky. Jsem požitkář, takže miluju dobré jídlo v kombinaci s milými lidmi. Mám říct nějaké konkrétní jídlo, že?

Pak, řekněme, nejfantastičtějším menu z mého pohledu je mrkvová polévka s oreganem a tymiánem, salát z ředkviček a okurky, dušené telecí s hnědou omáčkou a mačkanými máslovými brambory, čerstvě upečený chléb a jako dezert koláč s fantastickým javorovým sirupem. Ideálně vše zapít lahví dobrého francouzského červeného vína. A nakonec hrnek kávy.

 

mrkvová polévka s oreganem a tymiánem

 

A to nejdůležitější, abych si jídlo v chladném zimním počasí patřičně užil, je společnost mé ženy, tří dětí a čtyř vnoučat. Tomu říkám ráj!

 

Jaké jídlo bys naopak nedoporučil a proč?

Nechoďte příliš často do restaurací rychlého občerstvení. McDonald's, PFK a do podobných  fast foodů. Jsou všude stejné. Vyhněte se řetězcům a raději si najděte tradiční rodinnou restauraci. Poproste je, ať vám naservírují to samé, co jedí oni. Takhle objevíte pravou Kanadu skrz její obyvatele.

 

Co turista neochutná, ale pro obyvatele Kanady to je k večeři klasika?

Tradiční sezónní pokrmy jsou ty nejlepší. Takže jak jsem říkal. Nehledejte zalíbení v luxusních a velkých restauracích. Běžte raději do méně populárních částí (a nebojte se, Kanada je bezpečné místo), najděte malou restauraci a navštivte ji. Nechte si jídlo doporučit a zažijte nevšední momenty vaší návštěvy.

 

U nás se běžně hádáme, čí babička umí lepší svíčkovou nebo bramborový salát. Hádají se o něčem podobném i kanadské rodiny?

Jasně, i my máme něco podobného. Špagetovou omáčku. Každá rodina dělá svou vlastní špagetovoou omáčku a nehodlám o tom debatovat, moje žena dělá tu nejlepší ... samozřejmě hned po té, kterou dělala má maminka :)

 

omáčka na špagety

 

V Indii mají Masala Chai, v Británii si neumí představit Earl Grey bez mléka. Na Kubě byl okolo roku 1900 vymyšlen nápoj Cuba Libre a stále je populární. Existuje v Kanadě jakýkoliv tradiční nápoj?

Pivo... Kanada je zemí piva. Já sice pivo příliš nepiju, ale Quebečané vypijí v průměru na osobu 83 litrů piva ročně. Najdete tu plno typických značek. A opět pro vás mám stejnou radu. Vyhněte se velkým společnostem a ochutnejte piva z lokálních pivovarů. Pomůžete malým podnikům a rodinám.

Za posledních 20 let, pijeme ale víc a víc vína. Francouzské, italské, chilské regiony a dovozci z oblasti Niagary k nám dováží vynikající víno.

 

červené víno

 

A pokud patříte mezi mladé, pak je trendy gin. Máme mnoho chutných ginů, se kterými přišli nový podnikatelé, kteří se snaží najít cestu k mladší generaci.

 

Doporučil bys turistům jíst street food? Měli by si na něco dávat pozor?

Rozhodně ho ochutnejte. Všechno pouliční jídlo je pod velkou kontrolou. V Kanadě máme velmi striktní regulace a zákony co se týče jídla a potravin. Všechno je výborné a nic vám neuškodí. Někdy je toho příliš, ale u nás existují kontroly a dozory snad na vše. Takže jezte všude tam, kde se vám zlíbí.
A v neposlední řadě, Kanada je velmi bezpečná země, do čehož spadá i veškeré jídlo. Užijte si tedy jídlo, ale ještě více si vychutnávejte jíst s Kanaďany. Obklopte se jimi, buďte s nimi a užijte si trochu srandy. Milujeme smích, zábavu a nikdy nejsme příliš vážní. Máme přece jen jeden život!

À la revoyure!

Steph

Zlepšete svoji akvizici
ještě dnes

Napište nám a my se vám obratem ozveme.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
4.9 hodnocení
4.9 hodnocení
Exkluzivní tipy jen pro vás
Přihlaste se k odběru newsletteru a získejte přístup k exkluzivním tipům a novinkám, které na blogu nenajdete.
  • Každou neděli vám pošleme tip z oblasti marketingu, podnikání nebo osobního rozvoje.
  • Každý druhý čtvrtek vás upozorníme na nejzajímavější články na blogu.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Byl jste úspěšně přihlášen k odběru
Gratulujeme, nyní odebíráte novinky z myTimi.
icon

Mohlo by vás zajímat

Všechny články >
Timi photo
Jan Skovajsa
CEO
zakladatel, CEO a zároveň jeden z investorů myTimi

Ozveme se vám do 24 hodin

Zpráva
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
4.9 hodnocení

Těšte se na výhody

fajfka
Víme, jak růst
fajfka
myTimi už využívá více než 9 679 zákazníků
fajfka
Platíte za výsledky a vždy dopředu víte kolik
fajfka
Na projekty nahlížíme z perspektivy majitele firmy